Buradan tüm yeni uçucu arkadaşlara (yeni ama rütbesi kabarmış)
seslenmek istiyorum,naçizane eleştirilerimi isteyen dikkate alabilir.
Son zamanlarda ATC olarak ya da uçarken karşılaştı?ım bir takım durumları aktarmak istiyorum.Yeni başlayanlar elbette başlangıçta zorlanıyor olabilirler,kimse pilot do?muyor,ya da zaten bu ortam gerçek pilot yetiştirmiyor.Ancak uçtukça kazanılması da gereken,uçmadan önce de ö?renilmesi gereken bir takım şeyler var.Nasıl inilir,nasıl kalkılır.Bir yerden bir yere nasıl gidilir.Uçuş planı nasıl doldurulur,chartlar nasıl okunur vs...Bunları hepsi zamanla ö?renilir,ama ö?renilmesi de GEREKYR.Kendi başınıza off-line uçuyorsanız ne ala,kimseye zararınız dokunmaz,ama bir ortamı,sanal da olsa gökyüzünü paylaşıyorsak elimizden geldi?ince de bu kurallara riayet etmeli,işi aslına uygun yerine getirmeye çalışmalıyız.
Ancak bir çok yeni arkadaşın bu işi pek de ciddiye almadı?ını düşünmeye başladım.Çünkü o kadar garip şeylere rastlıyorum ki.ILS alçalmasının sadece frekansını almış arkadaşım,squawk box'dan da default yolu FMS'e yüklemiş gidiyor,ne kural ne hak ne hukuk.
Yerdeyken size söylenmeden SQUAWK MODE CHARLIE olmasın,radar ekranı karışıyor denildi buralarda ve uçuşlarda bir çok kez en azından buna uyalım o da yok.
ATC müsadesi alınca bir zahmet tekrar ediniz,anlamadıysanız sorunuz,tekrar alınız.
Müsade almadan ATC varken,seviye de?iştirmeyiniz,yol de?iştirmeyiniz,rule yapmayınız,kalkış yapmayınız.
Off-line uçuşlarda lütfen yaptı?ınız işlemi unicom'dan text ile belirtiniz,etrafınızda 40 nm de trafik görmüyorsunuzdur belki ama sizin kalkış-iniş-alçalma raporlarınıza göre uçuşunu düzenleyen birileri olabilir.
Daha bunun gibi birçok acemice uygulama -uygulamama- ile karşılaşmaya başladım.Bu tür acemilikler elbette olabilir,kimseyi suçlamıyorum.Ancak pilotun rütbesine bir göz atınca o kadar saat uçuştan sonra da insan biraz da olsa bu işlere dikkat eder diyor.
Bu sitenin forumunda bir sürü bilgi var,insan pilot da olur forum sayfalarını okursa.Ama ö?renmeye pek merak ve istek olmadı?ı anlaşılıyor.?işirilmiş ancak içi boş saatler ve rütbelerin Türk hava sahasına pek hayrı yok.
Hava sahasının kalabalıklı?ı konusunda çok tartışıldı ama bu kalabalı?ı böyle uçan balonlarla yaratamayız.Lütfen elimizden geldi?i kadar profesyonelce davranalım,madem gerçe?i simule ediyoruz,yakışanı yapalım.Bilmediklerimizi sorup araştıralım,zira dedi?im gibi herşe bu sitede var.
Uçmaya yeni başlayan arkadaşların da bir kez daha "training lounge" syllabus kısmını gözden geçirmelerini öneririm...
Hepinize başarılar,iyi uçuşlar dilerim
Mehmet YARBASAN