VFR Uçuşlarda Transition Level

Help Center For New Turkish Virtual Pilots. Questions about connection, online flying, and training.
Post Reply
alicamat

Selamlar,

Sayın Ercan Özpınar arkadaşımızın bir başka mesaj içerisinde sordu?u soruyu, herkesi ilgilendirebilece?ini düşünerek, ayrı bir başlık altında cevaplıyorum.

Sorulan soru şuydu:

Ali hocam yazıya başlamışken küçük bir sorum olacak ;-) VFR uçuslarda ayarladıgımız QNH local oluyor, ancak IFR trafiginde bulundugu bölgelerde Trans level`den sonra standard olarakmı girilecektir. Örnegin 7500 ft de VFR uçuyoruz bu sahada IFR trafikte var o zaman ONH standard olarak vermemiz gerekmiyormu ? Tabii Amerikada uçmuyorsak.

Bu konuda biraz bilgi verirseniz sevinirim.

Saygı ve sevgiler,

Ercan Özpınar
Hollanda

Evet bu konuyu Serdar Hoca ile konuştum ve görüşünü aldım. Amerika'da 18,000 feet üzeinde VFR'a müsade edilmiyor. Aynı şekilde Transition Level ve Altitude da 18,000 feet. Dolayısı ile hiç bir sorun yok. Kural her 100 Nautical Mile da altimetre de?erini ö?renip düzeltmek. Ayrıca FAA Regulations her yıl yenilenen ve kolayca bulunan bir kitapta yayınlanıyor ve kontrol etmek çok kolay.

Türkiye de ICAO kuralları ve şimdi JAR kuralları geçerli. Bunları Türkçe sivil havacılı?ın bastı?ı bir kitaptan edinmek ve kontrol etmek çok zor. VFR ve IFR trafiklerin aynı altimetre de?erlerini kullanması amacı ile Transition Level üzeri standart altimetre ye geçiyoruz, ve alçalırken Transition Altitude altına inerken lokal altimetre de?erini giriyoruz.

?imdi soraca?ın soru şu olacak: ben bir VFR pilot olarak IFR haritaları kullanmıyorum, bu irtifaları nereden ö?renece?im. Cevabı ATIS, hava raporundan ö?reneceksin.

?unu unutmamak lazım: VFR uçarken pilotun görerek şartları muhafaza etmesi lazım, yerden genele en az 1000 feet yüksekte olması gerekir. Görerek şartlarda mesafe her zaman korunması pilot meshuliyetindedir. Dolayısı ile Transition Altitude beni yere çok yakın getiriyor diye bir mazeret VFR da kabul edilmez (bunu forumda daha evvel Ystanbuk Bursa uçuşu ile ilgili bir yazıdan dolayı söylüyorum).

Bence bu konu biraz açık bırakılmış. Ama şimdiki uygulama bu.

Geç cevap verdi?im için özür dilerim.

Sevgi ve Saygılarımla,

Ali Camat
FlyTHY
Chief Pilot and Training Manager
Post Reply

Return to “Training Lounge”