Tüm pilotlara iyi günler ve kazasız uçuşlar.
Yaklaşık 1 yıldır FSX kullanıyorum ve Mayıs ayında üye olduğum FLYTHY de Aralık ayından itibaren aktif olarak uçuşa başlamak için zaman ayırabilmeye başladım.
Training altındaki Hemen hemen tüm başlıkları okudum. Adım adım uçuş Swuawkbox FR kurulumlarımı yaptım bu arada gerekli derslere çalışarak ilk sınavı geçtim.
Chart okuma ve tipleri hakkında genel bilgiler edindim. Forumda anlatımı apılan konulardaki chartların çıktılarını aldım ancak daha sonra gördüm ki hangi havaalanlarını kullanacaksam onların tüm chartlarını bulundurmam ve çalışmam lazım. O nedenle bir grup chart ı da çıktı almak üzere hazırladım bu hafta içinde elimde olacaklar.
IFR uçuş hakkında genel bilgi sahibi oldum VOR NDB gibi kavramlar çin notlar çıkardım.
Route ve flight plan işlevlerini genel olarak anladım ve hava sahalarındaki uçuş kuralları gibi bilgilere ilişkin notlar aldım.
Kullanmak istediğim B 737-800 e ait check listi çıktı aldım ve free uçuşlarda bunun üzerinde çalışma yaptım.
Sesli iletişim ususllerini edindim ve VATSIM e online olarak ATC iletişimini dinledim, radio ayarlamalarını denedim.
Autopilot kullanımını öğrendim uçuşlar yaptım.
Şimdi 29 Aralıkta yapılacak Checkride bekliyorum.
Bu aşamada bazı sorunlarım var. Bunlar yukarıdaki bilgi edindiğim dediğim konulara ilişkin ve forumda çok sayfaya bakmama rağmen hep daha ileri seviyede topikler arasında bulamadığım ve temel hususlara ilişkin sorunlar.
Belki de checkride bunlara çözüm olacaktır ancak ben yine de burada paylaşmak kıdemli ve deneyimli pilotların bilgilerine başvurmak istedim.
1- önce FSX açıyorum. Sonra FR açıyorum login olup uçuş numaramı alıyorum. Squawbox açıp o numara ile connect olunca FSX de yaptığım işlemler FREE FLIGHT- ilgili airport sseçiyor ve kapı ya da park yerine alıp uçuşu başlatıyorum. Motorları kapatıp, park frenlerini açıp kapıyı açıyor ve oyunu aşağı alarak FR den get in cockpit yaparak oyuna giriyorum. Bundan sonra sıkıntım başlıyor ya FSX ekranı gelmiyor ya da daha sonra herhangi bir nedenle (text messages) FSX minimize edince geri dönüş olamıyor. Normal oyun esnasında çık defa aşağı alıp oyuna dönebilmeme rağmen SQBX ve FR ile FSX kullanınca sistem sapıtıyor. (SQBX ve FSX de o kadar olmuyor)
Sistem: Intel C2D 2.4mhz 2 gb ram geforce 8600 GT 512 mb ekran kartı.
Acaba yanlış yaptığım bir işlem sırası ya da oyun ayarları veya ekran kartı nvidia ayarlarında yapmam gereken birşey var mı??? ( bu arada önce FSX sonra FR açıp SQWBX ı add-on menuden açınca SQWBX ekranda duruyor text msg için aşağı almama gerek kalmıyor ama bu defa get in cockpit demek için aşağı alınca oyunu tekrar açamıyorum)
2- Scenery dosyalarını forum da anlatılan şekilde add yapmama rağmen offline uçuş denemelerimde sadece pistleri görüyorum tower terminal gibi binalar çıkmyor ayar/işlem basamaklarımda hata mı var??
3- Oyuna başlarken FSX ekranından Freeflight da sadece başlangıç havalimanı uçak ve payload seçeneği yapıyorum bunlar doğru mu?
4- Uçuşlarda GARMIN kullanımını yapamıyorum. VOR kilitlenmesi olmuyor acaba VOR kilitlenmesi için o ekrandan flight plan mı yapmak gerekli. FSX de offlen da flight plan yapınca GARMIN e geiyor ancak online için oradan yapmadığımdan gelmiyor. Bu konuda döküman bulamadım. Nasıl yapacağım? ya da tüm bu anlattıklarımı yanlış mı anladım???
5-VOR1 ve VOR 2 gördüğümüz ekranda VOR isimleri NAV1 ve 2 ye girdiğim frekans doğrultusunda çıkıyor DME varsa mesafe çıkıyor ancak VOR radyalini göstermiyor sebebi nedir? bakmadığım döküman ya da eksik yaptığım işlem var mı?
6- Cockpite girmeden önce ilgili havalimanı METAR raporunu text olarak alıp uçuş notlarımı hazırlamak için bakabileceğim bir yol var mı? (internette METAR raporları var ancak VATSIM aynısını mı kullanıyor bilemiyorum.)
7- Uzatmayayım başlangıç seviyesinde sanırım her bilgiye baktım ama bunların bazı püf noktalarında toparlanmasına ihityacım var online olarak yardım almam mümkün mü? (ATC leri meşgul etmek istemedim ve bazıları FSX kullanmayan kişiler)
şimdiden teşekkürler.
Erdal ELMACI
THY3195
Yardıma ihtiyacım var!
-
- Rookie
- Name: Başar BARIN
- PID: 3391
Merhabalar Erdal arkadaşım ;
FsX kullanmadığım için sorularının cevaplarını bende tam olarak bilmiyorum fakat ;
6.Sorundaki METAR raporlarını http://www.flythy.org/download.asp
adresinden indereceğin Servinfo programı ile bütün havaalanlarının METAR raporlarını ve hava trafiğiin görebilirsin.
Diğer sorulara FsX kullanan bir kaptanımın cevap vermesi daha doğru olur.
Başar BARIN
FlyTHY, PID3391
Istanbul - Çorlu, 1985
Industrial Engineer, Student Pilot of FlyTHY

FsX kullanmadığım için sorularının cevaplarını bende tam olarak bilmiyorum fakat ;
6.Sorundaki METAR raporlarını http://www.flythy.org/download.asp
adresinden indereceğin Servinfo programı ile bütün havaalanlarının METAR raporlarını ve hava trafiğiin görebilirsin.
Diğer sorulara FsX kullanan bir kaptanımın cevap vermesi daha doğru olur.
Başar BARIN
FlyTHY, PID3391
Istanbul - Çorlu, 1985
Industrial Engineer, Student Pilot of FlyTHY

- Apollo
- Legend
- Name: Erdal ELMACI
- PID: 3195
- Vatsim ID: 1059183
- City: Ankara
[Teşekkürler Başar kaptanım. Mesajımı yazdıktan sonra SQWBX da .msg METAR XXXX ile raporu alabileceğimi buldum server info yu da indiriyorum.
İyi uçuşlar.
Erdal ELMACI
PID 3195
İyi uçuşlar.
Erdal ELMACI
PID 3195
-
- Senior Member
- Name: Özkan SESEN
- PID: 3549
- Vatsim ID: 1084772
- City: Istanbul
Selamlar Erdal Kaptan,
Kısaca sorularını yanıtlayayım.
1-Bu sorun bir dönem bendede mevcuttu ama ara ara oluyordu.Sim. tekrar kapatıp açtığımda düzeliyordu.Şimdi ise böyle bir sorun kalmadı.Sana bu sorunun ile ilgili tam olarak nasıl çözebilirsinden ziyade bir öneride bulunacağım.Fs'i açıp ayarlarını yaptıktan sonra Alt-Enter kombinasyonu ile FS'i windows penceresi haline getirip kenarlardan ufaltarak FR a ulaşabilrsin.Böylelikle FS'i aşağıya atmaktan kurtulursun.
2-Bunun içinde eğer sorun tahmin ettiğim gibiyse FS'in Settings ayarlarına girip bagzı özelliklerini belli bir seviye yada Full açman gerekebilir.
3-Sen belirtmişsin ama yinede ben kısaca tekrar üzerinden geçeyim.Öncelikle buna oyun demesek iyi olur çünkü güceniyor
Sırasıyla yazıyorum,bu arada bunlar kendi üstün körü ayarlarım. FS'i açtıktan sonra sırasıyla Uçak, Uçuş planı, Navlog dan uçuş mesafeni öğrenip ona göre Yakıt (alternatif meydan,taxi süresi, ve extraları hesaplaman gerek FLYTHY Recorder için) alıyorsun. ve FLY..
5- Bende böyle bir sorun olmadığı için tam olarak şudur diyemem.
6-Kaptanında belirttiği gibi Servinfo programını kullanabilirsin. Aksi takdirde 1. cevabımda belirttiğim metodu uygulayarak farklı ögrenme şeklini uygulayabilirsin (Vatsim vs.)
7-Bu sorun cok genel olmuş.Adı üzerinde başlangıç seviyesi ve konuya alakalı çok bilgi var.Genel olarak hangi konuları toparlamak istedigine karar verebilirsen yardımcı olmaya çalışabilirim.Ama başta belirttiğin hususlara göre toparlamışsın gibi görünüyor.Özetini kendinde çıkartabilirsin.
Güvenli uçuşlar.
Özkan Şeşen
Kısaca sorularını yanıtlayayım.
1-Bu sorun bir dönem bendede mevcuttu ama ara ara oluyordu.Sim. tekrar kapatıp açtığımda düzeliyordu.Şimdi ise böyle bir sorun kalmadı.Sana bu sorunun ile ilgili tam olarak nasıl çözebilirsinden ziyade bir öneride bulunacağım.Fs'i açıp ayarlarını yaptıktan sonra Alt-Enter kombinasyonu ile FS'i windows penceresi haline getirip kenarlardan ufaltarak FR a ulaşabilrsin.Böylelikle FS'i aşağıya atmaktan kurtulursun.
2-Bunun içinde eğer sorun tahmin ettiğim gibiyse FS'in Settings ayarlarına girip bagzı özelliklerini belli bir seviye yada Full açman gerekebilir.
3-Sen belirtmişsin ama yinede ben kısaca tekrar üzerinden geçeyim.Öncelikle buna oyun demesek iyi olur çünkü güceniyor

5- Bende böyle bir sorun olmadığı için tam olarak şudur diyemem.
6-Kaptanında belirttiği gibi Servinfo programını kullanabilirsin. Aksi takdirde 1. cevabımda belirttiğim metodu uygulayarak farklı ögrenme şeklini uygulayabilirsin (Vatsim vs.)
7-Bu sorun cok genel olmuş.Adı üzerinde başlangıç seviyesi ve konuya alakalı çok bilgi var.Genel olarak hangi konuları toparlamak istedigine karar verebilirsen yardımcı olmaya çalışabilirim.Ama başta belirttiğin hususlara göre toparlamışsın gibi görünüyor.Özetini kendinde çıkartabilirsin.

Güvenli uçuşlar.
Özkan Şeşen
- Apollo
- Legend
- Name: Erdal ELMACI
- PID: 3195
- Vatsim ID: 1059183
- City: Ankara
Özkan KAPTANIM cevaplarınız ve zamanınız için teşekkürler. FS9 a iniş yaptım daha kararlı ve daha çok kişinin kullandığı bir sim. Bazı add onları yükleyince tekrar uçuş denemelerine başlayacağım.
Genel olarak verdiğiniz bilgiler yararlı oldu. Uçuş konusunda ileride yeni sorularım olursa paylaşacağım..
Güvenli uçuşlar.
Erdal ELMACI
FLYTHY PID 3195
Ankara 1975
FS9-Student Pilot
Genel olarak verdiğiniz bilgiler yararlı oldu. Uçuş konusunda ileride yeni sorularım olursa paylaşacağım..
Güvenli uçuşlar.
Erdal ELMACI
FLYTHY PID 3195
Ankara 1975
FS9-Student Pilot