FMC problemleri

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
THY286
Average User
Average User
Name: Tuncay ALTUN
PID: 286
Vatsim ID: 840174
City: Istanbul

sevgili kaptanlar,
yardımlarınız sayesinde FMC programlamayı öğrenmeye çalışıyorum,teşekkür ederim.
Normal programlama prosüdürlerini uygulamam rahmen,B738 tırmanma acısını kaybediyor(20 derece ve üstüne çıkmaya çalışıyor) ve eğer müdahale etmezsem stall oluyor(?),müdahale edince toparlıyor ve FMC prosüdürlerini takip ediyor yükseklik ve hız gibi... rota sorunu yaşamıyorum girilen noktaları geciyor ama hız,tırmanmaya başladığı andan itibaren FMC nin programlarken verdiği (örneğin 0,70 mach gibi) maksimumua çıkıyor ve 10000 feet (250 kias)altını dikkate almadan hızlanıyor ve yine programlarken hangi yükseklikte hangi süratte olduğunu doğru vermesine rahmen gerekli noktalarda alçalmaya başlamıyor,hızını düşürmüyor,sürekli bunlara manuel müdahale ediyorsunuz,FMC ile başladığınız yolculuk manuel devam ettiği zamanlarda hız göstergeleri verdiğiniz değerleri kabul etmiyor (FMC den çıksanız bile) bu yüzden hız sabitlemesi yapılamıyor ama eğer FMC siz başladıysanız yolculuğunuza manuel girisli A/P uçuşlarda hız göstergelerinde sorun yok verilen bütün değerleri uçak koruyor??
FMC programlamada hata yapmıs olabilirim ama bu sorunları nasıl asmam gerektiğini anlayamadım??
diğer bir konuda TCAS active etmeme rahmen diğer traficleri göremiyorum??
teşekkür ederim
THY286 Tuncay Altun
1237
Senior Member
Senior Member
Name: Alper Oğuz
PID: 0000
Vatsim ID: 0000
City: Istanbul

Tuncay kaptan merhaba,

Öncelikle forumda bir Boeing bölümü var. PMDG vb konuları orada tartışırsak daha iyi olur.

FMC programlamayı öğrenirken bu benim de başıma gelmişti. Nedeni kalkıştan hemen sonraki FIX'e seyir irtifasının girilmiş olması idi. Örneğin LTBA 36R'den kalktınız, BKZ ya da YAA için FL330 girilmiş ise FMC bunu tutturabilmek için varyoyu çok yükseltiyor ve uçak da aşırı hücum açısı nedeniyle stall oluyordu. Belki sizin de başınıza benzer bir şey gelmiş olabilir. LEGS sayfası açıkken ekran görüntüsünü foruma koyarsanız bu anlaşılabilir.

Hız sorununuz da LEGS sayfasında ayarlanabilir. FMC'de bazı yerlerde hata yapmışsanız da, LEGS sayfasında her FIX için hız da girebilirsiniz. Örneğin BKZ satırının karşısına 240/7000 (hız/irtifa) şekilde girerseniz VNAV'ı aktif ettiğinizde uçak bunu tutturmaya çalışır ve ilgili hız/irtifaya ulaştığında bunu korur.

VNAV açıkken alçalma zamanı geldiğinde alçalmaya başlamaz. Bir ding sesi ile sizden MCP'de yeni irtifa bilgisini girmenizi bekler. Burada amaç pilotun kontrolü dışında uçağın kendiliğinden alçalmaya başlamamasıdır. Yani alçalma noktanıza ulaşmadan birkaç mil önce sonraki FIX'in irtifasını MCP'de girmeniz gerek. O zaman VNAV açıkken alçalma zamanı geldiğinde MCP'de girilmiş irtifaya göre onu tutturacak bir varyo ile VNAV alçaltmaya başlar.

VNAV açıkken hızı VNAV'ın belirlemesini değil de MCP'den siz belirlemek istiyorsanız, VNAV düğmesinin hemen sol altında beyaz bir kare içinde SPD INTV düğmesi olacak. Buna basarsanız VNAV açık olduğu halde IAS/Mach ekranı yanar ve hızı MCP'den tanımlayabilirsiniz.

Bu sorunları en iyi FMC programlama ile ilgili belgeler okuyarak ve okuduktan sonra denemeler yaparak aşabilirsiniz. Okumadan çok uğraştırır söyleyeyim. Forumda da fmc diye aradınız mı bir çok yazışma bulursunuz.

iyi uçuşlar. :)

Alper Oğuz
THY1237
alperoguz at gmail nokta com
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”