Simulator Donması Çözümü

Questions About FS9 and FSX. Software and Hardware related problems and information.
Post Reply
vbnick
Average User
Average User

Simulatoru Full ekran kullanan ve bazen ALT+TAB la geçiş yaparken simulatorun donmasından yakınan arkadaşlara müjde!

Burda donmasının sebebini buldum.[8D].. Bilmiyorum başka arkadaşlarda bunun farkındamı ama ben yinede buraya çözümünü atıyım..

Bu donma squawkbox'un "crash to desktop" donmasından kaynaklanıyor ve donması ile birlikte FS dahil herşeyi donduruyor çünkü CPU kullanımını 100%'e getiriyor.. [?]

Bundan kurtulmak için donma durumunda CTRL+ALT+DEL yaparak (win2000, XP kullanıcıları için) squawkbox.exe yi kapatın "END PROCESS". sonra FS normale dönecek, squawkbox'u tekrar açıp hemen geri ba?lanabileceksiniz..

Konuyu squawkbox yapımcılarınada raporladım sorunu bildiklerini çözüm çıkartıcaklarını söylediler. Umarım bir çözüm çıkar bu soruna..

Yyi Uçuşlar..

TK1128

Kayhan TANRISEVEN

kayhan@turkishbird.com

ASIL VE ASYL OLAN KARTALDIR.
"LANTIRN - NOCTIS IN DIES" (161. FILO)
THY65
Senior Member
Senior Member
Name: Murat TOLOGLU
PID: 65
Vatsim ID: 839820
City: Istanbul

Kayhan kaptanım selam,

EDDM de sohbetimiz yarım kaldı.

?u sıralar Scenery araştırmasına yoğunlaştım. Aerosoft'un German Airports serilerini aldım. Bu konuda da arkadaşların deneyimlerini merak ediyorum ama pek yanıt gelmiyor, galiba kimse kullanmıyor.

Sizinle karşılaştığımız akşam 163 nolu gate'e gelene kadar herşey süperdi. Gate'e yanaşırken frame rate neredeyse 5 saniyeye kadar düştü.

Bunu sebebini araştırıken bir de Full Screen modunu deneyeyim dedim (full screen modda frame rate artıyor diye )ekran dondu. Ben 2 ekran kullanıyorum, 1nci ekran tamamen karanlık oluyor, 2nci ekran normal çalışıyor. Allahtan uçuşu raporlamıştım da emeklerim boşa gitmedi.

Bende o sıra squawkbox kapalıydı ama SBRelay, AIBridge, AVC, AVC Tuner çalışıyordu. Bir de, Norton Antivirüs makinamda her zaman açık. Durum sizinkiyle tamamen aynı değil galiba. Ben AVC Tuner ile Aerosoft Sceney etkileşiminden kuşkulandım. EDDM Scenery de COM frekansına örneğin 123.20 girinince körük A320 ye uygun olarak yanaşıyor. 118.00 girince FollowMe (park asistanı) çalışıyor.

Kısaca ben de aynı detten muzdaribim ve konuyu araştırıyorum.

Saygılar,

Murat Toloğlu, TK233
Captain - İstanbul
782
Newbie
Newbie

Selamlar,
Aynı problem bendede oluyordu ve bende sizin belirttiginiz yontemle kurtarıyordum makinayı. Murat kaptan sizin sorun ise tamamı ile German airports'un scenery'lerinin cok yoklu olmasından kaynaklanıyor. Bende sizden once, tahminimce C.tesi gunu saat 15-17 arasında Munih'e uctum. Kayhan kaptan Capetown-Munih ucuyordu galiba ama size raslamadım. ATC superdi. Cok hızlı ve cabucak indirdiler beni. Ben 26L'ye inerken hemen yanımda birbaşka ucak 26R'ye iniyordu. Yere bi indim en az 10 ucak. Bu durumun German airportsla birleşmesi sonucu Frame 4-5'e falan dustu. Allahtan full screenden cıkmıstım yaklasmadan once yoksa baglan falan o trafikte biraz zor olurdu. Bu duruma sinirlenip ekran kartını değiştirdim. 64 geforce mx440 kullanıyordum, giitim Asus 9550GE aldım. Bence ekran kartıda kitlenmelerde oldukca etkili. Sizin konfigurasyon nedir?

TK782, Captain, M.Emre Ergenc
Snowboarder who likes to fly.
vbnick
Average User
Average User

Arkadaşlar selam

Bu problem dışında bende aynen sizin yukarda anlattığınız problem ile karşılaştım.. Özellikle sizinle aynı gün bende dediğiniz gibi Munich'e uçuyordum ve german airports sceneryleri yüklüydü.. Bende inmeden önce yaklaşırken ve indikten sonra gate'e kadar akla karayı seçtim.. Sonra park ettikten sonra windows'a dönüp RAM oranına baktım...tahmin edin değer neydi....----" 689MB " ram sadece FS9 tarafından yeniyor..... Hocam biz bu fs'e değil 1GB 3GB ram bile yedirsek yinede olayı çözmüyecek gibi.. Ekran kartı 9800XT bunda bir problem yok sanıyorum ama RAM konusu harbi çok vahim.. Ben direk uçuşumu engellememesi için scenery'i çıkarttım.

?u ana kadar gördüğüm kadarıyla 2 tane problemimiz var FS ile ilgili..Gerçi birtanesi tamamen squawkbox FS ilişkisi ile alakalıymış...bunu yaşayan diğer kaptanlarada bu çözümden bahsettim uçuşlarda sorun kalmadı heralde...

İkinci problem konusundada artık bilmiyorum neyaparız..

Murat hocam evet yarıda kaldı konuşmamız çünkü yine KİTLENMİ?Tİ....:D valla kafayı yedim...dediğim gibi ozaman FMC'yi programlayıp tekrar memlekete dönecektim ama donduk.. Ben size scenery'lerin isterseniz legal olmayan yollarla yüklenmiş olan versiyonlarını yine tavsiye ederim denemek için. Ben EmuLe programı ile indirip eğer beyenirsem satın alıyorumki şu ana kadar 3 scenery pack ve 5 uçak satın aldım bu yolla.. Nekadar illegal olursa olsun denemenin en iyi yolu bu diye tahmin ediyorum...çünkü işin tuhafı demosuda yok bunların...

İyi uçuşlar..

TK1128

Kayhan TANRISEVEN

kayhan@turkishbird.com

ASIL VE ASİL OLAN KARTALDIR.
THY65
Senior Member
Senior Member
Name: Murat TOLOGLU
PID: 65
Vatsim ID: 839820
City: Istanbul

Emre kaptan,

Benim konfigürasyon:

Moşer board VIA P4X266-8233
Processor Intel P4 1,5 GHz, 1 GB RAM, Page File 170 MB used 2292MB available ???? (ne demekse)
Display Board ASUS V9560 Video Suite V 61.21
Chip type GeForce FX 5600, 128 MB RAM
DirectX 9.0c yüklü
FSUIPC en son versiyon

Umarım bu veriler yorum yapmak için yeterlidir.

Murat Toloğlu, TK233
Captain - İstanbul
782
Newbie
Newbie

Murat kaptan selamlar,
Bence konfigurasyonunuz FS2002 için gayet iyi, 2004 için ise yeterli bence.

Sizin o akşam yaşadığınız durumun squawkbox'la ilgili olduğu kesin, yani Kayhan kaptanın bahsettiği durumla örtüşüyor. Bunda German airports'un da etksi büyük. German airportsla dün akşam yatmadan önce bir deneme yapıyim dedim daha basit olan EDDS'de gate 9'da açtım FS'i bide PMDG ve high qulity display settingste Frame 12 falan çıktı, sonra dondum LTBA'da PMDG açtım 25-30'lar civarı high'da. Bide German airportsta iken MEM kullanımı daha fazla idi [:(!]. Sebebi gayet açık bence. Scenerylerde ekran kartı zorlanınca her detayı göstermek için Memory'e saldırıyor, aynı anda işlemcide görüntüyü aktarmak için debelenince al sana makina kilit. Bunu online yaptığımızda arayüz squawkbox'ın da datası işin içine giriyor ve içinden çıkılmaz bir durum oluyor. Ama German airports'ta güzel scenery'ler var gerçeği ile aynı ve dinamikleri süper değer mi bence değer :).

Dikkat ederseniz DirectX'in yeni versiyonları daha iyi ekran kartları istiyor. Bunların suçlusu aslında Directx bence. Neyse Eğer herhangi bir application RAM kullanımını zorluyorsa ki FS oldukça zorluyor, bunları kapatın. Bir outlook bile yeri gelir acaip RAM yer. Bir başka seçenek online uçuşlarda Display settings'i biraz düşürüp frame rate kazanmak. Başkada çözüm yolu yok gibi makina ne kadar iyi olursa olsun :)

Kolay gelsin. İyi uçuşlar

TK782, Captain, M.Emre Ergenc
Snowboarder who likes to fly.
vbnick
Average User
Average User

Murat hocam,

Konfigurasyon iyi ama page file yerine RAM ekletirseniz hem sabit diskiniz daha uzun ömürlü olur hemde makinanız daha hızlanır... Page File tamamen sabit diskin RAM gibi kullanılmasını sağlıyorki sabit diskte hem ram hem sabit disk görevi görünce işler biraz yavaşlıyor aynı zamanda sabit diskin ömrü kısalıyor. Ben eğer mümkünse 2. el falan 3 GB RAM'a çıkartın derim.... işte ozaman FS MAXlarda bile fazla frame düşürmüyor.. Emre hocamın dediği gibi Ekran kartı kaldıramadığı işin yükünü RAM'a bindiriyor oda Sabit Diske:D

German Airports harbi çok iyi... özellikle birde Avrupa için mesh terrain yüklediyseniz deymeyin o karlı dağların mavi göllerin görüntüsüne:D:D ama tabi bilgisayar seviyormu derseniz bu görüntüleri...biraz şüpeliyim...
:D

TK1128

Kayhan TANRISEVEN

kayhan@turkishbird.com

ASIL VE ASİL OLAN KARTALDIR.
Post Reply

Return to “Flight Simulator General Discussion Forum FS9|FSX|FSX-SE”