PREPAR 3D V4 SCENERY KURULUMU

All About Prepar3D. Software and Hardware related problems and news on upcoming products and aviation links.
Newbie
User avatar
Posts: 16
Joined: 27 Mar 2014, 15:50
Location: Turkey
Name: Hüseyin Onur TAŞ
City: Samsun
PID: 4400
Vatsim ID: 1143980

PREPAR 3D V4 SCENERY KURULUMU

Postby THY4400 » 17 May 2018, 14:39

v4 ile ilgili scenery kurulumunu yapan arkadaşlarımız varsa bilgi verebilirler mi?
Youtube da anlatılan videoları uyguluyorum ancak başarısız oluyor.
Şimdiden teşekkürler

Administrator
User avatar
Posts: 1518
Joined: 26 Apr 2009, 00:33
Location: Turkey
Name: Bahadir ALKES
City: Istanbul
PID: 3716
Vatsim ID: 1097118

Re: PREPAR 3D V4 SCENERY KURULUMU

Postby THY3716 » 18 May 2018, 01:00

Hocam Türkçe karakter düzeltmesi yapmış mıydınız? Şu forumu iyice bir okuyun ...


http://www.turkishvirtual.com/forum/vie ... 53&t=10389


Aşağılarda bir yerde şunu yazmıştım :

Forumlarımız önümüzdeki dönemde bir çok arkadaşa ışık tutacak değerli bir bilgi kaynağı olduğu için bazı hususlara değinmek istiyorum. p3d v4 e geçiş yapacak arkadaşlar hiç ummadıkları sorunlarla karşılaşacaklar. Bunların hepsinin çözümleri var. Sizi bu sorunlar yıldırmasın. Örneğin, son derece sorunsuz bir şekilde yüklemeleri yapacaksınız ve "hiç de sorun olmuyormuş, niye bu kadar çekindim ki?" diye kendi kendinize güldüğünüz bir anda bir bakacaksınız scenery yükleyemiyorsunuz. Scenery.cfg dosyası okunamadı uyarısı alıp p3d kendi kendine kapanıyor. Tekrar denediğinizde ise bu sefer p3d hiç açılmıyor. p3d çöktü diye sakın korkmayın.

- Öncelikle klasör seçeneklerinizde "gizli dosyaları göster" seçeneğini açın.
- C sürücüsü altında Program Data klasörünü açın, içeride Lockheed Martin Klasörü altında p3dv4 klasörü altında scenery.cfg dosyasını bulun ve SİLİN. Korkmayın. p3d yi ilk açtığınızda yeniden yaratılacak ve p3d açılır hale gelecektir.
- Ancak bunu yapmak sorununuzu çözmüyor. Sorunun çözümü saçma sapan bir noktada. Windows unuzun bölge ve dil seçenekleri ayarından yapmanız gereken 2 ayar var.

1. Bölge ve dil ayarlarını açın
2. Ek tarih, saat ve bölgesel ayarları açın
3. Tarih, saat ve sayı biçimlerini değiştir seçeneğini açın
4. Yönetimsel sekmesinde "unicode olmayan programların dili" seçeneği altında "sistem yerel ayarını değiştir" seçeneğine tıklayın
5. İngilizce (Amerikan) seçeneğini seçin
6. Bilgisayar restart isteyecek, restart yapın.

Birinci ayarınız bitti, şimdi ikinci ayar...

1. Bölge ve dil ayarlarını açın
2. Ek tarih, saat ve bölgesel ayarları açın
3. Tarih, saat ve sayı biçimlerini değiştir seçeneğini açın
4. Biçimler sekmesi altında İngilizce (Amerikan) seçeneğini seçin

Eğer Türkçe windows kurdunuz ve bölge olarak Türkiye'yi seçtiyseniz yukarıda bahsettiğim bu ayarları yapmadan p3dv4 içinde asla yeni scenery yükleyemezsiniz. Tabii C sürücüsü altında Program Data klasörünü açıp, içeride Lockheed Martin Klasörü altında p3dv4 klasörü altında scenery.cfg dosyasını elle açıp elle yazarak yükleyebilirsiniz veya scenery configurator tarzı programlarla dışarıdan yükleme yapmayı tercih edebilirsiniz ama bence bu sorunu yukarıda anlattığım şekilde ortadan kaldırın.

Peki yukarıda anlattıklarımı yapınca ne olacak? Scenery yüklemeyi p3d içinden yapabileceksiniz ama bilgisayarınızda ufak bir değişiklik olacak. Örneğin sağ altta görünen tarih formatı değişecek. 28.09.2017 yerine 9/28/2017 şeklinde göreceksiniz. Ayrıca 1.280,15 (binikiyüzseksen nokta 15) rakamını artık 1,280.15 olarak göreceksiniz yapacağınız işlemlerde.

Bu saçmalık ne anlama geliyor? Neden p3d hata veriyor, kısa bir örnekle anlatayım, ben FDR v5'i tasarlarken ilk test sürümünü Yalçın ve Erhan hocama gönderdim. Yalçın hocamda gayet düzgün çalışırken Erhan hocamda çalışmadı. Daha doğrusu FDR Erhan hocamın hangi havaalanında olduğunu bir türlü bulamıyordu. Yaptığımız testler sonucunda şunu farkettim ki, Erhan hocamın bilgisayarı ABD ayarlarında olduğundan bizim FDR içinde bulunan 48.118118 tarzı koordinatı FDR okuyamıyordu. Bunun yerine 48,118118 tarzı bir tanımlama arıyordu. Bir tek nokta ve virgül yüzünden program çalışmıyordu yani. Bizim Türkiye tanımlı bilgisayarlarda ise hiç sorun olmuyordu. Sitemizin pilotlarına "bilgisayarlarınızı Türkiye bölgesel ayarına getirin" diyemezdik. Sonuçta yabancı pilotlardan bunu nasıl isteyecektik? Oturdum, bir kaç satır ekstra kod ile bu sorunu çözdüm. Bugün kimseden bu konu ile ilgili şikayet almıyoruz. p3d ile yaşanan sorun tam olarak bu sorundur. Bu basit meseleyi çözmek yerine oturup insanların bölgesel ayarını değiştirmelerini istemişler. Belki de akıllarına gelmemiştir, bilmiyorum. Ama işte p3d ile bu kadar basit sorunlar karşınıza çıkabiliyor. Üstelik aradığınızda hemen sorunun çözümünü de bulamayabiliyorsunuz. Cenk kaptanımın yukarıda "tecrübeli arkadaşlardan mutlaka yardım isteyin" demesinin sebebi budur.
Lead me, follow me or get out of my way !

Officer
Posts: 15
Joined: 10 Jun 2015, 21:31
Location: Turkey
Name: Fikret Anıl Haksever
City: Istanbul
PID: 4100
Vatsim ID: 1211470
Skype: anilhaksever

Re: PREPAR 3D V4 SCENERY KURULUMU

Postby THY4100 » 18 May 2018, 15:41

Bahadır hocamın dediği gibi çok basit bir sorun ama 2018 oldu hala Prepar3D geliştiricileri düzeltemedi. Ancak kurulum esnasında çıkacak bir uyarı koydular. Sadece Türkiye'deki kullanıcıları etkileyen bir problem de değil. Başka ülkelerden de şikayette bulunanlar mevcuttu.

Locale düzenlemeyle ilgili bir sorun yaşıyorsanız, kullandığınız başka bir programla sorun oluşturuyorsa scenery'leri düzenledikten sonra tekrar eski haline getirebilirsiniz.

Son günlerde ben Scenery Config Editor adında bir yazılım ile hallediyorum bunu. P3Dv4 desteği var. İsminde türkçe karakterler olan ICAO kodlarında hatalıymış gibi bir ünlem çıkarıyor ama çalışıyor sorunsuz.

Adımlar ise şu şekilde:
  • https://sourceforge.net/projects/fs-sceditor/ adresinden yazılımı indirip yüklüyoruz.
  • P3Dv4 kurulum klasörünü seçiyoruz.
  • File, Save As ile bir yedek alıyoruz.
  • List sekmesi altında add area butonuna tıklıyoruz
  • Title olarak ekleyeceğimiz havalimanının ICAO kodunu giriyoruz. İstediğiniz başka bir şey de girebilirsiniz ama ben böyle tutmayı düzenli buluyorum
  • Path to scenery olarak scenery klasörünü seçiyoruz. Ben Belgelerim\Prepar3D v4 Add-ons\Addon Scenery\ klasöründe yine ICAO kodlarıyla tutuyorum.
  • Ok. Dedikten sonra scenery klasörü listede çıkmalı.
  • File, Save ile scenery.cfg dosyasını kaydetmiş oluyoruz.

Simülatörü bundan sonra başlattığınızda, scenery dosyalarını yeniden cache'e atarken yüklenmesi biraz uzun sürebilir. Bazı sistemlerde programı yönetici olarak başlatmak da gerekebilir.

Image


Fikret Anıl Haksever
THY4100
İstanbul

Newbie
User avatar
Posts: 16
Joined: 27 Mar 2014, 15:50
Location: Turkey
Name: Hüseyin Onur TAŞ
City: Samsun
PID: 4400
Vatsim ID: 1143980

Re: PREPAR 3D V4 SCENERY KURULUMU

Postby THY4400 » 24 May 2018, 07:31

Denedim başarılı oldu hocalarım.Teşekkür ederim.

Return to Prepar3D Discussion Forum v2|v3|v4

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest