Gaz kolu sıkışan THY kargo uçağı

Have a video that you would like to show case amongst your fellow simming enthusiast? Here is the place you can do so.
Post Reply
THY4422
Senior Member
Senior Member
Name: Cuneyt ARSLAN
PID: 4422

hakan737
VIP Member
VIP Member
Name: hakan guven
City: istanbul
PID: 003
Vatsim ID: 811602

google ve youtube iyice saçmaladığı için izleyemiyorum! habire google hesabını youtube'a bağlayacaksın ikazı çıkıyor ve ben bunu yapma istemiyorum. Hasta etti bu herifler beni! düne kadar bu sayfa gidiyordu şimdi kaldı orada açamıyorum videoyu!
Hakan"737"Güven
delimawi
VIP Member
VIP Member
Name: İlker Değirmencioğlu
City: Istanbul
PID: 2445
Vatsim ID: 1011091

Hocam şöyle yapsak görebiliyor musnuz?
FlyTHY IT Manager
THY4422
Senior Member
Senior Member

delimawi wrote:Hocam şöyle yapsak görebiliyor musnuz?

İlker hocam nasıl yapıyoruz bu hali? bir dahakine ben de böyle paylaşayım
hakan737
VIP Member
VIP Member

İLker sağolasın böyle dinleyebildim. İlginç bir durum olmuş sanırım teknikle konuşuyorlar ama başka olaylarda olduğu gibi, bana hep konuşmaların en az yarısı gereksiz "mutabık kalınma" ritueli ile geçiyor gibi geliyor. Tabi telsizden konuşmalar netmi duyuluyor buradaki gibi yoksa duyulmuyormu orasını bilmeden yazıyorum. Belkide çok önemli olan saniyelerin dakikaların sonuç odaklı iletişim ile geçmesi gerekli. Elbette amatör gözle yazıyorum,hergün şahit olduğumuz şeyler değil.
Hakan"737"Güven
THY1935
Average User
Average User
Name: Hanifi AVCI
City: Samsun
PID: 1935
Vatsim ID: 964441

Allah'tan biri sıkışmış,ya ikiside sıkışsaydı? :)
hakan737
VIP Member
VIP Member

üstelik %99'da takılmış hadi %50-60-70 felan olsa uğraşırsın.
Hakan"737"Güven
delimawi
VIP Member
VIP Member

udikisilik wrote:
delimawi wrote:Hocam şöyle yapsak görebiliyor musnuz?
İlker hocam nasıl yapıyoruz bu hali? bir dahakine ben de böyle paylaşayım
Youtube'da her videonun bir kodu var. Sizinkisinin kodu 8yywelzLNxU.
Bu kodu youtube seyrederken adres barından kopyalayabilirsiniz. Daha sonra mesaj yazarken youtube butonu var yukarda, ona basıp, çıkan braketin arasına bu kodu giriyorsunuz sadece.
FlyTHY IT Manager
delimawi
VIP Member
VIP Member

hakan737 wrote:İLker sağolasın böyle dinleyebildim. İlginç bir durum olmuş sanırım teknikle konuşuyorlar ama başka olaylarda olduğu gibi, bana hep konuşmaların en az yarısı gereksiz "mutabık kalınma" ritueli ile geçiyor gibi geliyor. Tabi telsizden konuşmalar netmi duyuluyor buradaki gibi yoksa duyulmuyormu orasını bilmeden yazıyorum. Belkide çok önemli olan saniyelerin dakikaların sonuç odaklı iletişim ile geçmesi gerekli. Elbette amatör gözle yazıyorum,hergün şahit olduğumuz şeyler değil.
Aynen katılıyorum hocam ancak hatırlarsınız, mutabık kalınmadığı zamanlarda ödenen bedel çok yüksek olabiliyor. Mesela Teneriffe Adası kazası ... Esasen benim hiç anlamadığım, havacılık ve havacılık teknolojileri bu kadar gelişmiş iken hala "break break tarzı" modası geçmiş telsiz sisteminin kullanılıyor olması. Hadi st-by instrument olarak kalsın ama artık mutlaka sistem dijitale geçmeli. Hatta gereksiz yere insanlar konuşmamalı. vATCO arkadaşlar çok kızıcak ama, bence verilen klerans ve kritik bilgiler kokpite yazılı düşmeli. Sudi Arabistan - Kazakistan kazasıydı sanırım, iki uçak karşılıklı olarak 14000ft ve 15000ft de ilerliyor. Sanırım Kazak pilot konuşmayı yanlış anlayıp 14000ft alçalıyor ve kaza gerçekleşiyor. Yanlış hatırlamıyorsam Hindistan da olmuştu. Ne bilim, evlerimizde kullandığımız dect telefonlar bile uçaklarda kullanılan telsizlerden çok daha yüksek teknolojiye sahip ...
FlyTHY IT Manager
THY4422
Senior Member
Senior Member

Yahu bu gaz kolu nasıl sıkışır? yani throttle kolu mekanik olarak sıkıştı diyelim, autothrottle bunu dijital olarak halledemez mi? Bu cruise controllü arabalardan hareketle soruyorum, hızı sabitlediğimiz zaman gaz pedalı bizim için bir şey ifade etmiyor, ayağımızın altında hareket eden bir pedal olmuyor. Cahilliğime verin, uçaklarda otomobillerdekine benzer bir beyin sistemi yok mu?
hakan737
VIP Member
VIP Member

peki diyelim autothrottle devre dışı kaldı? o zaman manuele geçmek zorunda.

A310larda, A32Z ve sonrasındaki serilerde olduğu gibi "autothrust" sistemi yok, bildiğimiz geleneksel autothrottle var, yani gaz kolları takat oranını gösterir posizyonda hareket etmek üzere tasarlanmış. Digital olsa bile örneğin uçuşun belirli bir aşamasında pilot elle kumandaya geçmek zorunda kalacaktır/kalabilir.

Sevgili Fatih Koz sağolsun anlatmıştı. Sizin bahsettiğiniz A32X ve sonrasında airbuslarda olan özellik, yani motor takat'ını bilgisayar ve kontrol paneli ile ayarlıyorsunuz. Gaz kolları hiç hareket etmiyor FLEX kalkış moduna geitrdikten sonra.Buna "autothurst" deniyormuş. Ne zaman otopilot'dan veya A/T'den çıkıyorsunuz ozaman gaz kolları normal kullanımda pilotun kontrolüne geçiyor.

Airbus haricindeki uçaklarda bu özellik yok ama olsa bile sistemin herhangi bir yerinde (nihayetinde elektornik devreler, servolar açılıp kapanan valfler....) bir arıza oluşabilir.
Hakan"737"Güven
THY4422
Senior Member
Senior Member

Eyvallah Hakan hocam, teşekkürler cevabınız için
Post Reply

Return to “Aviation and Flight Sim Videos”